به گزارش مشرق، مصوبه تحریمی جدید مجلس سنای آمریکا علیه ایران که پنجشنبه هفته گذشته با ۹۸ رای مثبت و تنها ۲ رای مخالف به تصویب رسید، به دنبال تاثیرگذاری گسترده بر حوزه اقتصاد ایران در قالب تحریمهای موشکی و تروریسم است. درباره ماهیت و گستردگی تحریمهای جدید با فؤاد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا و عضو هیات علمی دانشگاه تهران به گفتوگو نشستیم.
ایزدی اصلیترین ویژگی این تحریمها را «گستردگی» آن میداند و میگوید با مکانیسم طراحی شده در این تحریمها، آمریکا حتی میتواند مانع فروش نفت ایران شود. او تحریمهای سنا را به مراتب از تحریمهای سال ۹۰ و ۹۱ سختتر میداند و میگوید تحریم جدید سنا مادر همه تحریمها به حساب میآید.
فؤاد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در پاسخ به اینکه تحریمهای جدید مجلس سنا در چه حوزههایی تاثیرگذار است، گفت: این تحریمها در تمام حوزهها اثرگذاری دارد. زیرا این تحریمها به صورتی نگاشته شده که در عمل، گستردگی زیادی را پوشش میدهد و هیچ مصونیتی برای ایران در هیچ حوزهای بر جا نمیگذارد.
وی با بیان اینکه مصوبه تحریمی مجلس سنا، حالت هرمی شکل دارد، افزود: هرمیشکل بودن به این معنی است که در گذشته، چند ده شرکت را تحریم میکردند ولی اکنون غیر از آن کار قبلی، جایگزینش هم به صورت اتوماتیک تحریم شده است.
هر کسی هم بخواهد به صورت مستقیم و غیر مستقیم با ایران کار کند، تحریم میشود. سنای آمریکا با این مصوبه، تور بسیار بزرگ و گستردهای را علیه ایران ایجاد کرد. براساس این مصوبه، اگر فردی حتی به ایران کمک نکند ولی تنها فکر کمک داشته باشد هم، تحریم میشود.
جالب این است که نیازی هم نیست به اثبات اینکه آن فرد فکر همکاری داشته یا خیر؛ در این مصوبه گفته شده اگر باور این باشد- یعنی حتی مطمئن نباشیم- فلان شرکت در این حوزه با ایران همکاری میکند، باید تحریم شود. کارشناس مسائل سیاست خارجی میگوید در این مصوبه تحریمی، تعریف آمریکاییها هم بسیار وسیع درنظر گرفته شده است، یعنی گفته شده علاوه بر کسانی که در آمریکا متولد شدهاند، افرادی که در آمریکا شرکت زدهاند نیز آمریکایی محسوب میشوند و در صورت همکاری با ایران تحریم میشوند.
به عنوان مثال یک ژاپنی که در آمریکا شرکت دارد، آمریکایی حساب میشود. حالا این فرد ممکن است چندین شرکت هم در ژاپن داشته باشد ولی با این مصوبه، آن شرکتها هم حق همکاری با ایران را ندارند. در مجموع باید بگویم هدف این طرح، اعمال تحریم در تمام حوزههاست. این تحریم بسیار بدتر از تحریمهای قبل از برجام است و عملا میتوان گفت این مادر تحریمهاست.
ایزدی درباره برخی تحلیلها که تحریمهای سنای آمریکا را نسخه به روزرسانی شده تحریمهای سال ۹۰ و ۹۱ میدانند، گفت: تحریم سنا قطعا بدتر از آن تحریمهاست. در این تحریم، آمریکا زیرساختی را ایجاد کرده که همه چیز به هم مرتبط و تحریم میشود. به عنوان نمونه در ماجرای فروش نفت میگویند منابع مالی فلان نهادی که آمریکا موافق عملکردش نیست، از کجا تامین میشود؟ پاسخ، دولت است.
میگویند دولت از چه طریقی منابعش را تامین میکند؟ از نفت، بنابراین فروش نفت، باعث کمک به کار آن نهاد میشود پس باید فروش نفت نیز تحریم شود. مشکل این تحریم این است که همه چیز را به هم مرتبط میکند. وی درباره اینکه در برجام علاوه بر آمریکا، کشورهای اروپایی و چین و روسیه نیز حضور دارند، آنها در این باره چه خواهند کرد؟ گفت: فقط تماشا میکنند.
کار خاصی نخواهند کرد. خانم موگرینی نامههای آقای ظریف را دریافت و بایگانی خواهد کرد. از اروپا برای ما آبی گرم نخواهد شد. عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره اینکه آیا این مصوبه مورد تایید کنگره و رئیسجمهور آمریکا قرار خواهد گرفت، گفت: متاسفانه نسخهای از تحریم ایران که در مجلس نمایندگان است، به مراتب از مصوبه مجلس سنا بدتر و سختتر است.
البته از این مصوبه سنا بدتر نمیشود ولی باز آنها این متن را مدیریت کردند و تحریمهایشان از مصوبه سنا عمیقتر است. بنابراین به این که مجلس نمایندگان این مصوبه را تایید خواهد کرد، نباید شک کرد. درباره اجرایی شدن نیز باید بگویم بله! اجرایی خواهد شد و آقای ترامپ بدون هیچ مشکلی این مصوبه را امضا خواهد کرد. ایزدی در پاسخ به اینکه ایران در مواجهه با این تحریمها چه خواهد کرد و چه باید بکند، گفت: دولت ایران باید سیاستش را نسبت به آمریکا عوض کند و روند اعتماد به آمریکا که وضعیت فعلی را ایجاد کرده، باید متوقف شود.
باید روند امتیازدهی بیخود را متوقف کنیم؛ اکنون ما امتیاز میدهیم، تحریم میشویم و امتیاز هم نمیدهیم تحریم میشویم بنابراین امتیاز ندهیم که بهتر است. ما غیر از این کاری نمیتوانیم بکنیم. تنها کاری که میتوانیم بکنیم این است که جلوی خسران و ضرر بیشتر را بگیریم. وی در پاسخ به اینکه آیا در برجام مکانیسمی برای پاسخگویی آمریکا طراحی نشده است؟
گفت: خیر! متن برجام طوری نوشته شده که نتوانید از آمریکاییها پاسخی بخواهید. کارشناس مسائل هستهای درباره اقدام متقابل مجلس شورای اسلامی و تاثیرگذاری آن گفت: اگر متنی که در مجلس تهیه میشود روند دولت در سیاست خارجی را اصلاح کند، خوب است. گذشتهها گذشته و خسارتهای گستردهای هم در حوزه هستهای و هم در حوزههای دیگر وارد شده است.
مجلس باید روندی که وضعیت فعلی را ایجاد کرده، متوقف کند. البته در برجام مجلس هم با تصویب ۲۰ دقیقهای آن، کوتاهی کرد. حالا باید مجلس و دولت کاری که کردند را دست بگیرند و تحریمهای گستردهای که چند وقت یکبار ایجاد میشود را متوقف کنند.
منبع: روزنامه وطن امروز